СЕ НАОЃАТЕ ВО: Почетна - МЕДИКАЛ - ТРАНСПЛАНТАЦИЈА НА КОСА

ТРАНСПЛАНТАЦИЈА НА КОСА

ТРАНСПЛАНТАЦИЈА НА КОСА 


Што е трансплантација на коса и кога е оваа процедура?Тоа е процес на трансплантација на постоечката здрава коса во делови од главата каде што косата е поретка и не реагира на други третмани и методи на лекување и компресија. Во моментов, трансплантацијата на коса е многу популарна процедура од 1900 година; станува се повеќе специјализирана здравствена процедура, која се спроведува со високотехнолошка профе

Кои методи се однесуваат на трансплантација на коса?

Стариот метод се нарекува FUT, и се повеќе склопот на еден наречен FUE. Тоа беше откриено во 2004 година. Првично беше направено со пенкало-уред кој беше ставен во кожата во длабочината на коренот на косата, а фоликуларните единици беа екстрахирани еден по еден. Бидејќи ова трае долго време, постапката е веќе направена од еден софистициран роботски систем кој не само што добива време, туку исто така го намалува ризикот од фоликуларна повреда и обезбедува поголема удобност на пациентот.

Кој може да помине процедури за трансплантација на коса? Кој може да го направи тоа? Каде е добро да се спроведе таква интервенција?

Трансплантација на коса треба да се изведува кај пациенти кои се одобрени од специјалист. Мислењата што пациентите ги прават за себе не се доволни. Операцијата мора нужно да се изврши во операционата сала. Оперативниот тим треба да биде составен од специјалист и потребен број на медицински сестри и анестезиолози.

Секој кој има проблем со губење на косата е погоден за трансплантација на коса?

За жал, не … Добро е да бидете информирани дека може да ви биде одбиено да се подложи на оваа постапка за трансплантација на коса, ако тоа ви го покажат лекарски прегледи и анализа на косата дека не сте соодветни за подложени на таква операција. Кај такви пациенти, главно можеме да препорачаме медицински третмани како мезотерапија за коса, термотерапија и производи за нега на домашно милениче. Понекогаш, според листата на препораки, ние пропишуваме медицински шампон кој е најсоодветен за состојбата на пациентот.

Кои се работите за кои пациентите треба да бидат внимателни откако ќе одлучат да подлегнат на трансплантација на коса?

Пациентите треба да направат детална студија и да го одберат вистинското место и време. Откако ќе го направат потребното истражување, пациентите треба да го посетат лекар од примарна нега. Ако условите се погодни за трансплантација на коса, пациентите треба да ја споделат својата идеја со своите најблиски и пријатели. Одобрувањето на родителите, сопружниците и децата може да биде особено утешно за пациентите. По операцијата за трансплантација на коса, пациентот треба редовно да го посетува својот лекар и строго да ги следи неговите р

Може да се направи трансплантација на коса за жените?

Се разбира дека може. Секој од десет пациенти подложени на трансплантација на коса е жена. И денес, преку посебен метод кој се применува за прв пат во светот, трансплантација на коса може да се изведува кај жени без да се скрати косата преку методот FUE.

Можете ли да ни кажете за процесот на трансплантација на коса?

Пред сè е исклучително важно да се планира секоја подробност поврзана со трансплантација – бројот на грофот, нивното распределување, камшиче, бројот на сесии, потребните крвни тестови и истражувања, итн Треба да се фотографира од различни земји и да се повлече дијаграм на скалпот, потоа да се слика повторно. Анестезиолошката консултација е исто така важен дел од подготовката на сите пациенти. Потребна е стручна проверка, како и строга контрола во текот на операцијата. Во утринските часови, се врши крвен тест.
За да се избегне болка во некоја од областите за третман, ќе ви биде дадена локална анестезија. Кога фоликуларните единици се екстрахираат, анестезираната зона се проширува со специјална течност. Ова им овозможува на роботскиот систем полесно да ги зграпчи графлите и да го зголеми бројот на графтови. Можно е да се искористат околу 1000-1500 корени на час, со секој пациент поединечно.
Да ги пресади графтите, косата канали во областа каде што трансплантацијата ќе се одржи отворена. Аголот на раст на косата треба внимателно да се испита од страна на естетски специјалист за да се направи косата изгледаат природно како е можно. Околу околу 2500-3000 трансплантации се трансплантираат во рок од еден час, за кое време пациентот може да слуша музика или да гледа телевизија.
Конечната фаза се јавува кога корените кои се отстранети во првата фаза се имплантираат во каналите отворени во втората фаза. Графтите биле претходно поставени во специјален контејнер за течност каде што биле складирани во стерилна средина. Кога ќе се всади калемење, тоа е исклучително важно да го следите нивниот редослед, за да вашата коса може да добие најприроден изглед. Графтите се групирани во една, две и три влакна. Единствените се поставени во предната линија на косата, а двојките и тројките во задниот дел, со отворање на помалку канали. Ова е природен изглед на секоја коса. Трансплантацијата обично се изведува од двајца или дури тројца специјалисти, така што графтите можат да бидат вградени колку што е можно побрзо по отстранувањето од стерилната средина. 3 недели по операцијата, пресадените влакна почнуваат да паѓаат, оставајќи ги своите корени во скалпот, всушност, ова е процес на “сепарација”. Косата почнува да расте 90 дена по трансплантацијата. Околу 8-10 месеци ќе имате нова коса!
Со успешни процедури, само 3% од графтите не растат.

Кои се работите за кои пациентите треба да бидат внимателни по операцијата?

Ноќта по операцијата, а следниот ден, пациентот треба да се одмори дома и да легне. Првата ноќ може да почувствувате тешкотии при спиење. Важно е да легнете на грб и бидете сигурни дека областите каде пресадената коса нема контакт со ништо. Потребно е да ставите кеси за мраз на челото и во околината околу очите за да се спречи едемот. Пациентите треба да избегнуваат контакт со влакната на трансплантатот. Потребно е да се носи шапка кога излегувате околу две недели.

Првото перење на косата треба да биде во клиниката под специјализирана контрола. Ова мора да се случи најмалку 24 часа и најмногу 72 часа по операцијата. Во областите каде што косата се пресади, се применува омекнување лосион, а потоа и специјален медицински шампон на сите влакна. Овој процес треба да се направи многу внимателно, по што косата е многу нежна. По можност, областа на графтот се чисти со ампула рифампицин или антисептичен раствор за првите 3 дена. Во наредните денови треба да ја миете косата секојдневно со специјален медицински шампон, а 15 дена по трансплантацијата, ако сакате можете да се вратите на вообичаената фреквенција на миење на косата.
Иако преку серумот кој ви се преплавени за време на операцијата, се набават сите потребни лекови за да не чувствувате болка и непријатност, тие не се доволни за превенција по завршувањето на сите процедури. Затоа се препишуваат дополнителни антибиотици (5-7 дена), лекови против болки и антиинфламаторни (1-3 дена), лекови против отоци (4 дена) и антисептички лекови (3 дена).

Дали пациентите чувствуваат некоја болка?

Операцијата за трансплантација на коса се изведува со локален анестетик. Така пациентите не чувствуваат болка. По операцијата можат да земаат лекови против болки и ќе потрае неколку часа.

Ќе има ли лузни или разредување на косата на задниот дел од вратот при отстранување на влакната?

Операцијата извршена со помош на методот FUT остава зад задниот дел на вратот. Но, според новиот FUE метод нема да има такви проблеми. Бидејќи корените се отстрануваат во посебен сооднос, чистење на косата ќе биде незабележливо.

Кога имплантираната коса почнува да расте, дали е постојана?

Првите две недели по операцијата, пациентите треба да ја мијат косата секој ден. На крајот на втората недела, пресадените влакна почнуваат да паѓаат со напуштање на корените во скалпот. Околу почетокот на третиот месец, засадените влакна почнуваат да растат и стануваат видливи. 40% од косата расте помеѓу четвртиот и шестиот месец, 60% растат меѓу шестиот и осмиот месец, а 90% во осмиот десетти месец. Потребно е пациентот околу една година да го види целосниот ефект на процедурата за трансплантација на коса.

Кои се факторите кои влијаат врз растот на трансплантираната коса?

Правото пациентот и вистинското место … Ако трансплантација на коса се изведува кај пациент кој не е погоден за таква интервенција, резултатот нема да биде добар. Резултатот нема да биде добар ако ја ставите операцијата на место што не ги нудат потребните услови и компетентен тим. Десниот пациент, вистинскиот тим, вистинското место …

Дали е можно да се повторува медицинска интервенција откако трансплантацијата веќе е направена?

Луѓето со сериозни проблеми со balding може да имаат потреба од повеќе од една сесија. Во овој случај, добро е да се чека 8 месеци до следната трансплантација на коса.

Брадестиот трансплант:

Брадестиот има големо влијание врз идентитетот. Тоа е израз на нашиот начин на живот, нашиот сјај и нашата психологија. Трансплантацијата на брада е кардинално решение за проблемите кои се појавуваат во отсуство на брада или услови поврзани со рани, изгореници и сл. Во браната за трансплантација, корените одделени од донаторската област се префрлуваат на избраниот. Во методот FUE, влакната се земаат од здрави и непроменети донорски делови.

Трансплантација на веѓа:

Веѓите се крај на општ изглед. Трансплантацијата на веѓа го отстранува уморен изглед. Главната причина за ќелавост на веѓата е нејасна. Сепак, денешната трансплантација на веѓите е изгубена поради болест, несреќа или прекршочна депилација. Фоликулите се извлекуваат од кожата на донаторската површина која покажува највисок степен на сличност со конструкцијата на веѓата за максимално да се постигне природен крај.ецепти.

Трансплантација на мустаќи:

Трансплантацијата на мустаќи е особено популарна во земјите од Блискиот Исток, каде мустаќи се ценети од мажите како симбол на зрелоста и машкост. Само специјалистички лекари можат да ја поминат оваа процедура, која трае од два до четири часа. Донатори коса обично се зема од задниот дел на скалпот, бидејќи најмногу наликува текстурата на брадата. По болката во двете области, лекарот зема графтови од скалпот и ги трансплантира во лицето. Ова се постигнува со голема прецизност бидејќи докторот треба да ја стави косата во правец на раст на брада. Трансплантираната коса ќе падне приближно еден месец, по што нови корени ќе почнат да растат во рок од околу три месеци. Потребни се околу една година за целосен раст на косата. По трансплантацијата, можно е да ја обликувате брадата по ваш избор и вкус.


Контакт
Телефони: 043/550-773 | 078/305-329
Факс: 043/550-773
Е-маил: info@supertravel.com.mk
Адреса
бул. "Македонија" бб
Кавадарци
Р. Македонија