СЕ НАОЃАТЕ ВО: Почетна - МЕДИКАЛ - Операцијата лечи дијабетес тип 2

Операцијата лечи дијабетес тип 2

Операцијата лечи дијабетес тип 2

специјалист проф. д-р Хусеин Синан


Хирургијата лекува дијабетес тип 2 
На 17 и 18 декември 2021 година во Софија,  со задоволство за прв пат го пречекува искусниот специјалист проф. д-р Хусеин Синан од болницата Адатип, Истанбул. Сите пациенти со прекумерна тежина, дијабетес тип 2 и метаболички нарушувања од Софија и регионот ќе имаат можност БЕСПЛАТНО да се консултираат со водечкиот специјалист од Турција на 17 и 18 декември 2021 година. 

 Кој е проф. д-р Хусеин Синан? 
Проф. д-р Хусеин Синан е роден во 1971 година во областа Адијаман Бесни. Влегол во Воено-медицинскиот факултет на Воено-медицинската академија Ѓулхане во 1990 година и дипломирал како медицински поручник во 1996 година. и научен соработник за 1 година по напредна лапароскопска хирургија на Центарот за видео ендоскопска хирургија на Универзитетот во Вашингтон во Сиетл, САД. Д-р Хусеин Синан е награден со звање вонреден професор по општа хирургија во 2014 година и звање професор во 2019 година. Оженет е, има дете и течно зборува англиски.

Професионално искуство: 
2003-2008 година - специјалист по општа хирургија, воена болница Самсун, Истанбул 
2011-2015 година - специјалист по итна медицина и општа хирургија, Воена болница во Анкара, Истанбул 
2016-2021 година - професор по општа хирургија, Истанбул 
2020 хоспитал. присутни - Професор по општа хирургија, болница Адатип, Истанбул

 Главните клинички области на интерес на проф. д-р Хусеин Синан вклучуваат: 
-Баријатриска хирургија 
-Метаболичка хирургија (хируршки третман за дијабетес тип 2): 
-Лапароскопска хирургија

Во својата пракса, проф. д-р Хусеин Синан користи илеална интерпозиција и транзитна бипартиција за хируршки третман на дијабетес тип 2. 
Што е илеална интерпозиција? 
Целта на оваа операција е да се намали отпорноста на инсулин и да се зголеми чувствителноста кај пациенти со дијабетес тип 2. За да се постигне тоа, дисталниот дел од тенкото црево треба да се доведе до излезот од желудникот или да се отвори празнина во горниот дел. тенкото црево и доведете го крајот на овој отвор.
 
Дисталниот дел од тенкото црево се доведува до излезот од желудникот, откако ќе се отстрани делот од желудникот каде што се лачи хормонот на гладот. Причината за отстранување на овој дел од желудникот е да се намали чувството на глад по операцијата и да се намалат мачнините и повраќањето кои може да се појават. Намалувањето на желудникот при оваа операција никогаш не е толку големо како намалувањето на желудникот што се изведува при операции за дебелина.
 
Оваа операција го обезбедува следново; храната ќе помине директно во дисталниот дел на тенкото црево и ќе се ослободат хормони (GLP-1, Oxyntomodulin, Polypeptide YY итн.), што ќе ја зголеми чувствителноста на инсулин. Со други зборови, некои хормони (GIP, глукагон, итн.) кои вообичаено се лачат од горниот дел на тенкото црево нема да се лачат и отпорноста на инсулин ќе се намали. Состојбата во која инсулинот се произведува во телото, но не може да се користи ќе исчезне и пациентот нема да биде зависен од надворешен инсулин, па дури и може да престане да зема лекови за дијабетес

Што е транзитна двопартиција? 
Овој тип на операција, кој беше воведен во медицинската литература од Серџо Санторо, започна успешно да се користи и за дебелина и за дијабетес тип 2. 
Во операцијата, приближно половина од желудникот се отстранува надолжно, се сече приближно 300 см од тенката врска со дебелото црево и се поврзува со желудникот. Отсечените цревни делови потоа повторно се составуваат. Така се прават две нови врски. Првиот е помеѓу желудникот и цревата, а вториот е помеѓу тенкото црево. 
Во оваа операција, приближно 2/3 од храната што влегува во желудникот продолжува преку новонаправената гастрична врска, а приближно 1/3 продолжува низ стариот гастричен тракт. Целта овде е да се намали апсорпцијата на внесената храна и да се обезбеди лачење на хормони кои ќе го активираат инсулинот што лицето го произведува, но не може да го користи, обезбедувајќи храната да дојде во контакт со тенкото црево што е можно поскоро. 
По оваа операција, пациентите губат тежина и нивниот дијабетес се регресира. Ако луѓето ја продолжат својата програма за исхрана и вежбање по операцијата, можно е да се намалат, па дури и целосно да се напуштат лековите поврзани со дијабетес.

Следниве тестови се потребни за консултација со проф. д-р Хусеин Синан: 
гликоза, инсулин, пресметана средна гликоза, IFCC-A1C, хемоглобин A1C (HBA1C)%, инсулин (пост), инсулин (1 час после оброк), C- пептид (на гладно), Ц-пептид (1 час после оброк), шеќер во крвта после оброк, HOMA-IR бета, HOMA-IR SHOMA-IR 
Важно: Тестовите на крвта треба да се даваат наутро од 9:30 до 10 часот: 00 часот.
 Пациентот не треба да јаде од 24:00 часот навечер пред прегледот. 
Оние кои сакаат да ја искористат можноста за бесплатна консултација со проф.д-р Хусеин Синан на 17 и 18 декември 2021 потребно е однапред да закажат термин за прегле со јавување во Супер Травел.
 На лице место пациентите ќе мора да ги достават медицинските документи и снимателските прегледи што им биле направени досега. Ве молиме имајте предвид дека нема да се вршат физички прегледи за време на консултацијата. Бесплатните консултации се спроведуваат врз основа на медицинските документи со кои располагаат пациентите во моментот.

Контакт
Телефони: 043/550-773 | 078/305-329
Факс: 043/550-773
Е-маил: info@supertravel.com.mk
Адреса
бул. "Македонија" бб
Кавадарци
Р. Македонија