СЕ НАОЃАТЕ ВО: Почетна - МЕДИКАЛ - Автоимуни болести

Автоимуни болести

Автоимуната болест е состојба во која клетките во телото се препознаваат како непознати антигени и се уништени од страна на имунолошкиот систем. Тој се активира со наследни фактори, како и од влијанието врз животната средина, бидејќи такви видови на состојби се најчести кај жените во раѓање.

Некои од најчестите автоимуни болести се целијачна болест, мултиплекс склероза, реактивен артритис, ревматоиден артритис, лупус, тип 1 дијабетес, Адисонова болест, малигна анемија.

Како да го препознаеме?

Симптомите може да вклучуваат несоница, тежок хроничен замор, мускулна слабост и болки во зглобовите, промени во крвниот притисок, промени во тежината, проблеми со дигестивниот систем, гастроинтестинални проблеми.

Проблеми со тироидната жлезда

Тие често се показател за присуство на автоимуна болест. Хормоналните флуктуации кај жените, исто така, може да резултираат со предменструален синдром и намалено либидо.

Мултиплекс склероза

Тоа влијае на способноста на мозокот да ги контролира функциите како што се визија, одење, зборување. Се нарекува “повеќекратно”, бидејќи влијае на многу расфрлани области на мозокот и ‘рбетниот мозок. Се нарекува “склероза”, бидејќи болеста предизвикува “склероза” или заплена на мозочното ткиво во погодените делови на мозокот или ‘рбетниот мозок.

Лупус

Хронична автоимуна болест, каде што антителата се произведуваат надвор од нормите наречени автоантитела. Постојат неколку видови на манифестации како што се осип на лицето, челото, носот. Можни се заеднички манифестации, болки во мускулите и најлоши манифестации, кои влијаат на бубрежните крвни садови – што доведува до некроза, откажување на бубрезите и хемодијализа.

Адисонова болест

Ендокрина болест, која произлегува од недостиг на глукокортикостероиди и минералокортикоиди, андрогени во бубрезите. Симптомите може да се мешаат со други болести, па дијагнозата е многу важна. Жените се карактеризираат со растројство на менструалниот циклус. Третманот се спроведува со кортикостероиди.

Други дијагнози на автоимуни болести вклучуваат: Мијастенија гравис; Тироидитис на Хашимото; Гревот на болеста; Сјогенов синдром

Контакт
Телефони: 043/550-773 | 078/305-329
Факс: 043/550-773
Е-маил: info@supertravel.com.mk
Адреса
бул. "Македонија" бб
Кавадарци
Р. Македонија